U bevindt zich hier
spacer
streep
spacer
KADOTIP:
'U BEVINDT ZICH HIER. 57 VISIES OP DE KAART VAN LEIDEN'
Een uniek boek met 57 bijzondere kaarten van Leiden (klik hier voor meer informatie).

spacer
. . .
spacer
3 FEB - 27 APR 2008 - RAP ARCHITECTUURCENTRUM
U BEVINDT ZICH HIER - EEN REIS DOOR LEIDEN IN 80 KAARTEN
spacer
. . .
spacer

U BEVINDT ZICH HIER is een project dat heeft laten zien hoe je door middel van historische en nieuw gemaakte stadskaarten anders naar Leiden kunt kijken.

We namen je mee langs historische en futuristische kaarten, kaarten met informatie over verdwenen verhalen, riolen, kaarten als kunst... En: waar lagen het Woud zonder Genade, de Witte en Rode Steen? Maar ook: hoe zou Leiden eruit hebben gezien als de Spanjaarden waren gebleven of als Mondriaan de kaart had ontworpen?

Een aantal Leidse kunstenaars, architecten en vormgevers heeft een bijdrage geleverd: er waren onder andere kaarten te zien van Koen de Vries, Bernadette Drenth, Piet Franzen, Walter van Peijpe, Sanne Dresmé, Jos Agasi, Piet van Veen, Fons Verheijen, Marie Oosterbaan en Marijke Verhoef.

U BEVINDT ZICH HIER was een tentoonstelling met (meer dan) 80 bijzondere en vaak unieke kaarten van Leiden, een serie lezingen over (Leidse) kaarten en aanverwante onderwerpen, een publiekswedstrijd 'Maak je eigen kaart van Leiden', de zogenaamde 'toevallige stadswandelingen', een kinderworkshop en in het Archief een extra vitrine-tentoonstelling over het water in Leiden.

De opening en prijsuitreiking was op zondag 3 februari 2008. Juryvoorzitter en architect Peter van Swieten maakte de prijswinnaars bekend. Daarna opende John Steegh, kaartenliefhebber en wethouder verkeer en milieu, de tentoonstelling. Zijn woorden daarbij zijn hier na te lezen.

De afsluiting van de tentoonstelling was op zondag 27 april 2008. Terugkijkend is dit project veel meer geworden dan we hadden kunnen bevroeden. Dank aan alle betrokkenen was op de laatste dag zeer op z'n plaats en aan hen hebben we dan ook het boek 'U bevindt zich hier - 57 visies op de kaart van Leiden' aangeboden. Daarin zijn alle nieuwe kaarten van Leiden opgenomen die tijdens het project zijn ontstaan. Als feestelijke afsluiting werd de laatste kaart van het project binnengedragen: De Grote SlagroomKaart van Leiden.
De slotspeech kun je hier nalezen.

Foto's, kranten, radio en tv
Foto's, krantenartikelen, links, radio- en tv-uitzendingen rondom 'U bevindt zich hier' vind je op de mediapagina.

U BEVINDT ZICH HIER werd georganiseerd door PEEN EN UI in samenwerking met RAP Architectuurcentrum.

 

kaarten

Kaart van Herinneringen
Waar ben je geboren in Leiden?
Waar heb je je eerste zoen gehad?
Velen hebben hun mooiste herinnering in Leiden op de levensgrote Kaart van Herinneringen geprikt.

De Grote SlagroomKaart van Leiden

Peen en Ui PLAN
Fonds 1818Stimuleringsfonds voor ArchitectuurGemeente LeidenRAP ARCHITECTUURCENTRUMWoonstichting PortaalUniversiteitsbibliotheek LeidenRegionaal Archief Leiden
spacer